COTG-30: Hoa Anh đào Nhật

Recent Pages: 123, 45678910111212a12b131414a1516171819,
2020a212222a232425262727a, 2829, 30, 30a31, 31a32, 33, 34353637383940, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 55a, 56, 57,
58, 59, 60, 61, 62,

Hoa Anh đào Nhật

Anh đào Nhật Bản (Sakura, kanji: 桜 hay 櫻; katakana: サクラ; Hán-Việt: Anh đào) là tên gọi chung của một số giống thực vật trong chi Mận mơ (còn gọi chi Anh đào), thuộc họ Hoa hồng, nhưng không kể mai mơ, đào và hạnh. Các loài cây này trồng chủ yếu để làm cảnh. Loài anh đào cho trái không thuộc nhóm này.

April 16 - 2013 (209)

Hoa anh đào có 3 màu là màu trắng, hồng và đỏ. Thời gian tồn tại của một bông hoa anh đào thường kéo dài từ 7 đến 15 ngày, trung bình là khoảng 1 tuần. Tùy theo từng chủng loại hoa và điều kiện môi trường thời tiết mà tuổi thọ của hoa anh đào khác nhau. Loài hoa Someiyoshino có tuổi thọ 7 ngày kể từ ngày mankai (mãn khai, nở rộ) trong khi loài hoa Kanzakura nở và tàn lâu hơn chừng 10~12 ngày kể từ ngày mankai.

Anh đào Nhật 2013 (1) - Copy

Một số loại anh đào

Hoa anh đào có rất nhiều loại, từ loại hoa mọc dại trên núi cho đến những loại được lai tạo kỳ công để phục vụ nhu cầu thưởng ngoạn của con người. Sau đây là một vài loại hoa tiêu biểu:

Anh đào Nhật 2013 (11a)

 Yamazakura

Thường mọc ở phía Nam của Honshū. Nó còn có một tên gọi khác là Bạch Sơn Sakura. Khi hoa nở thì thường có màu trắng hoặc màu hồng nhạt và mùi hương khá đậm. Đặc điểm của loại hoa này là khi hoa nở cũng là lúc lá đâm chồi nảy lộc.

Oyamazakura

Thường mọc ở phía Bắc của Honshū và vùng núi Hokkaido, nó còn có tên gọi khác là Hồng Sơn Sakura (Beniyama Zakura). Loại hoa này có màu hồng đậm hơn, lá và hoa cũng to hơn so với Yamazakura.

Oshimazakura

Oshimazakura có nhiều ở bán đảo Izu. Khi lá đâm chồi nảy lộc cũng là lúc hoa bắt đầu nở và cho mùi hương quyến rũ là đặc trưng của loại hoa này. Khi hết mùa hoa anh đào, người ta thường ngắt lá của loài hoa này ướp một chút muối và dùng để làm vỏ cuốn bên ngoài cơm nắm onigiri hoặc cuốn ngoài một loại bánh dày truyền thống của Nhật. Vì thế loại hoa này mới có tên gọi sakura mochi.

Edohigan

Loại hoa này thường mọc ở vùng núi Honshū, Shikoku và Kyushū. Đặc trưng của loại hoa này là trước khi lá đâm chồi nảy lộc thì những cánh hoa đã vươn mình khoe sắc, chuyển dần từ gam màu trắng sang màu hồng nhạt. Thinh thoảng chúng ta bắt gặp đâu đó bên những mặt hồ hay bờ sông có loài hoa rủ xuống yểu điệu, thì đó chính là một trong số những loài hoa này.

Kasumizakura

Kasumizakura mọc rải rác ở các vùng núi từ Hokkaido đến Kyushū. Đặc trưng của loài này là có một lớp lông non bao phủ trên cánh hoa và lá, có lẽ vì thế mà nó có một cái tên khác là Mao Sơn (Keyamazakura). Loại hoa này khi nở cũng chuyển dần từ sắc trắng sang sắc hồng.

Someiyoshino

Là loài hoa pha trộn đặc tính giữa hai loài Oshimazakura và Edohigan. Trên lá non và cánh hoa có lớp lông non bao phủ và khi hoa tàn thì mới là lúc lá đâm chồi nảy lộc. Hoa nở có màu hồng nhạt.

Trong số các loài anh đào thì loại Someiyoshino được trồng nhiều nhất vì loại này hoa lại nở trước rồi mới mọc lá. Cánh hoa cũng to hơn so với các loại khác và nhìn có vẻ đẹp quý phái hơn. Hơn nữa loại hoa này sinh trưởng nhanh, chỉ khoảng 10 năm đã trở thành một cây lớn và cho hoa nở nhanh hơn loại khác. Từ thời kỳ Meiji loại này đã được trồng phổ biến trên khắp nước Nhật.

Hoa Anh Đào TG-2013 (5)Anh đào YoshinoHoa Anh Đào TG-2013 (10)

Quốc hoa Nhật Bản

Đồng xu 100 yên Nhật in nổi hình hoa anh đào phát hành năm 1967

Với người Nhật, Sakura zensen tượng trưng cho sắc đẹp, sự mong manh và trong trắng, là loại hoa “thoắt nở thoắt tàn” nên được các samurai yêu thích, vì nó tượng trưng cho “con đường chết” của người võ sĩ (sống và chết như hoa anh đào). Khắp nơi trên đất nước Nhật Bản đều có hoa anh đào, đặc biệt ở trong các công viên, ven sông, dọc theo bờ kênh, trong sân các ngôi biệt thự. Ở Nhật Bản, hoa anh đào thường nở vào mùa xuân, tuy từng nơi mà hoa có thể nở sớm hơn hay muộn hơn. Ở miền Nam Nhật ấm áp hơn, hoa có thể nở từ cuối tháng 1 trong khi vùng Hokkaido phía Bắc Nhật Bản, hoa có thể nở vào tháng 5. Do vậy người yêu thích hoa anh đào có thể ngắm hoa theo hành trình đi từ Nam lên Bắc trong nước Nhật hàng tháng trời, đối lập với lá momizi trong sắc mùa thu, đỏ thắm dần từ Bắc xuống Nam.

April 16 - 2013 (191)

Trong mùa hoa anh đào nở, nước Nhật như được bao phủ trong một đám mây hoa và những cánh hoa rơi rụng lả tả trong gió như một trận mưa hoa vừa kiêu hãnh vừa bi tráng, người Nhật thường tổ chức lễ hội mừng hoa khắp nước. Thanh niên nam nữ tổ chức cắm trại vui chơi. Các cụ già ngồi uống rượu sake dưới gốc cây. Trong khi uống sake, nếu có một cánh hoa rơi rụng vào chén rượu thì mọi người thường hân hoan cho đó là điều may mắn. Các đời thủ tướng Nhật thường tổ chức chiêu đãi các đoàn khách ngoại giao đến vườn thượng uyển Shinjuku Gyoen uống rượu ngắm hoa.

Có truyền thuyết cho rằng “sakura” là cách gọi lái từ “sakuya”, trích từ tên của nữ thần Konohana-Sakuya-hime – một vị thần được nhắc đến trong cuốn lịch sử “Cổ sự ký” (Kojiki) của Nhật. Theo truyền thuyết, nữ thần này chính là người đầu tiên gieo hạt giống cây hoa anh đào trên núi Phú Sĩ nên được coi là nữ thần Sakura. Nữ thần có sắc đẹp tuyệt vời và loài hoa sakura khi nở cũng mang vẻ đẹp tựa như sắc đẹp của bà. Có lẽ vì thế người ta cho rằng tên Sakura bắt nguồn từ đó.

Mời các bạn cùng ngắm những hoa Anh Ðào Nhật đầu mùa trên đất Mỹ.

Anh đào Nhật 2013 (3)Anh đào Nhật 2013 (5)Anh đào Nhật 2013 (15)Anh đào Nhật 2013 (4)Anh đào Nhật 2013 (8)Anh đào Nhật 2013 (9)April 16 - 2013 (222)April 16 - 2013 (198)April 16 - 2013 (302)Anh đào Nhật 2013 (12)April 16 - 2013 (186)Anh đào Nhật 2013 (2)

Hoa Anh Dao 2013. (7)Spring, April - 2014 (11a)Spring, April - 2014 -8a (1)Spring, April - 2014 (12)Hoa Anh Dao 2013Spring 2014 (46)

Mùa hoa Anh đào,

Đi dạo ngắm hoa anh đào là một phần trong đời sống tinh thần của người Hàn Quốc và Nhật Bản. Mỗi mùa hoa Anh đào nở, hàng trăm lễ hội hoa Anh đào được tổ chức khắp cả nước, thu hút hàng triệu khách du lịch từ khắp nơi đổ về. Bất kỳ thời điểm nào trong ngày cũng là lý tưởng để ngắm hoa, từ sáng sớm hoa mơ màng trong nắng, tới ban đêm hoa lung linh, huyền ảo trong ánh đèn đường. Và bất kỳ vị trí nào dưới tán cây Anh đào cũng có thể trở thành địa điểm lý tưởng để du khách ngồi nghỉ ngơi, picnic thưởng hoa cùng bạn bè. Ngoài việc ngắm hoa Anh đào, bạn có thể tham gia giao lưu ca nhạc, vui chơi và thưởng thức ẩm thực.

Hay chỉ cần với một cử chỉ đơn giản nhất, khi đứng dưới tán cây Anh đào, bạn chỉ cần ngước nhìn lên những cành hoa Anh đào, bạn cũng đã ghi nhận được một ấn tưởng của ngàn hoa Anh đào thật đẹp in hình trên nền trời xanh thật hiền hòa, an lành và tự tại.

Feb 18 – 2014

Photos: hannahlinhflower
Words: LSV tổng hợp từ Wiki & Internet

Tài liệu tham khảo:
– Hoa anh đào wiki
– Encyclopedia of Life

Cherry Blossoms 2013 (4)Hoa Anh Dao 2015 (1)Hoa Anh Dao 2015 (3)Hoa Anh Dao 2015 (4)Hoa Anh Dao 2015 (2)Hoa Anh Dao 2015 (1)

Ai lên Xứ Hoa Ðào


Up loaded by TranQuocTo

Cherry Blossoms 2013 (9)

Cherry blossom

A cherry blossom is the flower of any of several trees of genus Prunus, particularly the Japanese Cherry, Prunus serrulata, which is called sakura after the Japanese (桜 or 櫻; さくら).

Cherry blossom is speculated to be native to the Himalayas. Currently it is widely distributed, especially in the temperate zone of the Northern Hemisphere such as: Europe, West Siberia, South Korea, China, Japan, United States, etc.

Many of the varieties that have been cultivated for ornamental use do not produce fruit. Edible cherries generally come from cultivars of the related species Prunus avium and Prunus cerasus.

Cherry Blossoms Season (1)

Japan has a wide variety of cherry blossoms (sakura); well over 200 cultivars can be found there. The most popular variety of cherry blossom in Japan is the Somei Yoshino. Its flowers are nearly pure white, tinged with the palest pink, especially near the stem. They bloom and usually fall within a week, before the leaves come out. Therefore, the trees look nearly white from top to bottom. The variety takes its name from the village of Somei (now part of Toshima in Tokyo). It was developed in the mid- to late-19th century at the end of the Edo period and the beginning of the Meiji period. The Somei Yoshino is so widely associated with cherry blossoms that jidaigeki and other works of fiction often depict the variety in the Edo period or earlier; such depictions are anachronisms.

Winter sakura or fuyuzakura (Prunus subhirtella autumnalis) begins to bloom in the fall and continues blooming sporadically throughout the winter. It is said to be a cross between edohiganzakura, the Tokyo Higan cherry (P. incisa) and mamezakura (P. pendula).

Other categories include yamazakura, yaezakura, and shidarezakura. The yaezakura have large flowers, thick with rich pink petals. The shidarezakura, or weeping cherry, has branches that fall like those of a weeping willow, bearing cascades of pink flowers.

Cherry Blossoms Season (4)

“Hanami” is the centuries-old practice of picnicking under a blooming sakura or ume tree. The custom is said to have started during the Nara Period (710–794) when it was ume blossoms that people admired in the beginning. But by the Heian Period (794–1185), cherry blossoms came to attract more attention and hanami was synonymous with sakura. From then on, in both waka and haiku, “flowers” ( hana?) meant “cherry blossoms”. The custom was originally limited to the elite of the Imperial Court, but soon spread to samurai society and, by the Edo period, to the common people as well. Tokugawa Yoshimune planted areas of cherry blossom trees to encourage this. Under the sakura trees, people had lunch and drank sake in cheerful feasts.

Every year the Japanese Meteorological Agency and the public track the sakura zensen (cherry blossom front) as it moves northward up the archipelago with the approach of warmer weather via nightly forecasts following the weather segment of news programs. The blossoming begins in Okinawa in January and typically reaches Kyoto and Tokyo at the end of March or the beginning of April. It proceeds into areas at the higher altitudes and northward, arriving in Hokkaidō a few weeks later. Japanese pay close attention to these forecasts and turn out in large numbers at parks, shrines, and temples with family and friends to hold flower-viewing parties. Hanami festivals celebrate the beauty of the cherry blossom and for many are a chance to relax and enjoy the beautiful view. The custom of hanami dates back many centuries in Japan. The eighth-century chronicle Nihon Shoki (日本書紀) records hanami festivals being held as early as the third century CE.

Most Japanese schools and public buildings have cherry blossom trees outside of them. Since the fiscal and school year both begin in April, in many parts of Honshū, the first day of work or school coincides with the cherry blossom season.

Cherry Blossoms Season (2)

Cherry Blossoms in United States

Cherry Blossoms in Newark, New JerseyBranch Brook Park, which is shared by the City of Newark and the Township of Belleville New Jersey, is the oldest county park in the United States and is home to the nation’s’ largest collection of cherry blossom trees, with about 4,300.

Japan gave 3,020 cherry blossom trees as a gift to the United States in 1912 to celebrate the nations’ then-growing friendship, replacing an earlier gift of 2000 trees which had to be destroyed due to disease in 1910. These trees were planted in Sakura Park in Manhattan and line the shore of the Tidal Basin in Washington, D.C. (see West Potomac Park). The first two original trees were planted by first lady Helen Taft and Viscountess Chinda on the bank of the Tidal Basin. The gift was renewed with another 3,800 trees in 1965. In Washington, D.C. the cherry blossom trees continue to be a popular tourist attraction (and the subject of the annual National Cherry Blossom Festival) when they reach full bloom in early spring.

Also, Balboa Park of San Diego has 2,000 cherry blossom trees that blossom in mid to late March. In Los Angeles, over 2,000 trees are located at Lake Balboa in Van Nuys. These trees were donated by an anonymous Japanese benefactor and were planted in 1992. They originated from a single parent tree and were developed to grow in warm climates.

Philadelphia is also home to over 2000 flowering Japanese cherry trees, half of which were a gift from the Japanese government in 1926 in honor of the 150th anniversary of American independence, with the other half planted by the Japan America Society of Greater Philadelphia between 1998 and 2007. Philadelphia’s cherry blossoms are located within Fairmount Park, and the annual Subaru Cherry Blossom Festival of Greater Philadelphia celebrates the blooming trees. The University of Washington in Seattle also has cherry blossoms in its Quad.

Other US cities have an annual Cherry Blossom Festival (or Sakura Matsuri), including the International Cherry Blossom Festival in Macon, Georgia, which features over 300,000 cherry trees. The Brooklyn Botanic Garden in New York City also has a large, well-attended festival. Portsmouth, New Hampshire, is the site of the peace conference that produced the Treaty of Portsmouth, for which the original Washington, DC cherry trees were given in thanks. Several cherry trees planted on the bank of the tidal pond next to Portsmouth City Hall were the gift of Portsmouth’s Japanese sister city of Nichinan—the hometown of Marquis Komura Jutarō, Japan’s representative at the conference.[53] Ohio University in Athens, Ohio, has 200 somei yoshino trees, a gift from its sister institution, Japan’s Chubu University.

Cherry Blossoms Season (3)

Jan 8 – 2015

Photos: Internet
Words: LSV tổng hợp từ Wiki & Internet

Tài liệu tham khảo:
Hoa anh đào wiki
– Encyclopedia of Life

Hoa Dao dep! (44)

Chuyển đến trang:  123, 45678910111212a12b131414a1516171819,
2020a212222a232425262727a, 2829, 30, 30a, 31, 31a32, 33343536, 37383940, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 55a, 56, 5758, 59, 60, 61, 62,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s